Astazi va voi prezenta ingredientele unui produs, numit „DonCafe 3in1 – bautura instant pe baza de cafea solubila si lapte.”
Ingrediente: zahar, grasimi vegetale hidrogenate (ulei de cocos), cafea instant (11%), sirop de glucoza, lactoza, proteine din lapte, stabilizator: E340ii, agent de afanare: E551/341 iii, emulsificator:E471/E452i, agent de ingrosare: E415. Poate contine urme de produse pe baza de soia si produse pe baza de cereale care contin gluten.
E340ii – fosfat dipotasic:
Agent de retinere a apei. Sare minerala utilizata ca laxativ si ca agent de fixare la colorarea textilelor.
Efecte secundare:
Ingerat in cantitate mare poate deregla echilibrul calciu/fosfor si provoca tulburări digestive
E551 – Dioxid de siliciu:
Antiaglomerant. Dioxidul de siliciu este denumirea grupei reprezentate prin formula chimică SiO2. Este utilizat de asemenea in industria cosmetica, alimentara (ex.purificarea berii, agent antiaglomerant pentru cafeaua instant), farmaceutica, producerii detergentilor.
Efecte secundare:
Nu se cunosc efecte adverse la cantitatile utilizate in alimente.
E341 iii – Fosfat tricalcic:
Sare minerala obtinuta din roca sau oase; este folosit în medicamente ca antiacid .
Efecte secundare:
Poate produce tulburari digestive.
E471 – Mono- si digliceride
Grasimi sintetice, produse din glicerol şi acizi grasi naturali, in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala. Produsul, in general, este un amestec de alte produse, cu o compozitie asemanatoare grasimilor naturale partial digerabile. Face painea mai moale şi previne uscarea ei, imbunatateste stabilitatea margarinei si previne separarea uleiului din untul de arahide.
Efecte secundare:
Nu are efecte adverse cunoscute.
E452i – Polifosfati
Saruri de sodiu/potasiu/calciu/amoniu cu fosfati. Toate sunt produse sintetice din carbonatii respectivi si acid fosforic.
Efecte secundare:
Nu se cunosc efecte secundare atunci cand sunt folositi în alimente. Concentratiile mari de fosfati pot destabiliza unele procese metabolice deoarece fosfatul joaca un rol important in metabolismul general.
E415 – Guma Xantan
Agent de ingrosare, stabilizator. Se obţine prin fermentarea zaharurilor din cereale.
Efecte secundare:
Nu are efecte adverse cunoscute.
Surse : Ertrag, Wikipedia si Food-Info

Tagged with:
 

9 Responses to Stiti ce consumati?

  1. Pisica Roz spune:

    Mancam astronautic, as putea zice… big grin

  2. Gabi spune:

    Daca ma apuc sa citesc ingredientele de pe orice produs din supermarket, imi iau lumea in cap.
    M-ar interesa un studiu stiintific despre efectele acestui produs.
    De exemplu, sa-mi explice oamenii de stiinta britanici cum e afectat organismul la 3 bucati pe zi timp de o luna pe un esantion de 100 de persoane.

  3. Berte spune:

    Ma asteptam ca un astfel de produs sa fie plin de „E-uri” deoarece se prepara foarte repede „chiar si in apa rece”…pe cand o cafea naturala nu o poti face doar turnand continutul unui plic intr`o cana…
    Am auzit ca vor sa dea o lege prin care sa puna buline pe alimente in functie de cat de nocive sunt pentru organism…verde pentru cele sanatoase, portocalie pentru cele din care trebuie să mănânci cu moderaţie, iar bulina roşie pe produsele daunatoare.
    Mi se pare o idee foarte buna pentru ca putina lume stie ce inseamna aceste „E-uri” si cat de nocive sunt…batting eyelashes

  4. Cehy spune:

    @Berte: Interesanta legea, chiar nu am auzit, e o idee exceptionala, chiar daca nu va avea un efect foarte mare, e bine ca avansam.

  5. andrew spune:

    fosfat dipotasic – suna dubios straight face

  6. Andrey9000 spune:

    Toate lucrurile din ziua de azi contin foarte multe E-uri, iar produsele bio sunt foarte scumpe.

  7. val33ntyn spune:

    da nu consum 3 in 14 pardon 1 laughing

  8. Damy spune:

    nimic nu mai e natural in ziua de azi … straight face

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *